Bör jag använda ansiktsvatten
2015.24.03

Bör jag använda ansiktsvatten?

Många av er läsare där ute undrar ofta varför man bör ha ett ansiktsvatten. Vad gör det för nytta? Många tror att svaret kring varför man bör använda ansiktsvatten är för att den tar bort det sista av makeupen. Detta stämmer dock inte.

Funktionen som ansiktsvattnet har är då du tvättat ansiktet med en rengöring med vatten som är basiskt (ca pH 7) så bör man återställa den lite sura miljön som bildas med ett ansiktsvatten. Man vill då återsälla pH värdet och ”syramanteln” i huden som ska vara ca pH 5,5. Ett för högt pH utgör nämligen en bra grogrund för bakterier och olika dermatologiska sjukdomar samt att det gör oss yttorra.

I vissa serier som innehåller syra så finns det inga ansiktsvatten. Detta beror på att många syrabaserade rengöringar sänker pH i huden och behåller det lågt. Även efter tvätt med vatten. Ansiktsvatten har även många andra funktioner som återfuktande, lugnande, talgbalanserande, renande osv. Då kan du anpassa ditt ansiktsvatten efter din hudtyp. Ansiktsvatten är även perfekt att använda över din make-up. Jobbar du mycket framför en dator som suger åt sig fukten i huden så är ett ansiktsvatten räddaren i nöden. Även män kan använda sig utav ansiktsvatten efter rakning som en återfuktande after shave.

Vill man verkligen ha ett ansiktsvatten efter en rengöring för att man tycker det är skönt och man använder en serie som inte har något ansiktsvatten så är det ju helt okej. Men det behövs inte för syramantelns återställning så att säga.

Multi-Active-Toner_250ml-355x1200