Tonårshud
2015.21.01

Första hjälpen mot tonårshud

Hej alla läsare. Jag tänkte att vi skulle prata om tonårs hud idag. Clear_Start_Logo_aanimated380px

I dagens läge finns det många ungdomar  som har problem med tonårs hud. Vår kropp och hud förändras mycket under vår pubertet då våra hormoner kan gör vår hud både torr och fet. Många känner säkert igen sig genom att talgproduktionen ökar vilket betyder att talgkörtlarna börjar bilda mer talg (fett), som tillsammans med hudrester gör att talgkörtelns öppning proppas igen, vilket leder till att du får en pormask. Talget behövs för att skydda vår hud men då det produceras för mycket sker tilltäpptheter. Det många vet är att man inte ska klämma dessa finnar då det kan leda till en inflammation som kan sprida sig vilket leder till att du får en till finne eller att den inte läker ut ordentligt. Detta kan i sin tur orsaka ärrbildningar i huden som kan ta upp till månader att läka ut eller bli bestående.

Det finns tre olika benämningar man brukar prata om när det gäller finnar.

Pormask: Pormask kallas med annat namn för Comedon. Detta sker då utförsgången täpps till och det blir tilltäppt och svullet. Det finns två olika sorters pormaskar/comedoner:

Öppen Pormask = Svart. Den svarta färgen får den av melaninet (pigment) i huden som aktiverats av UV-ljuset och oxideras sedan med syret i luften.

Sluten Pormask= En sluten komedon visar sig som en vit talg plupp på huden. Denna har oftast ingen utförsgång utan här kan man behöva sticka ett litet hål för att man ska kunna få ut den.

Papel : Papler kallas med annat namn för knottra eller böld. En fast och väl avgränsad upphöjning i huden. Kan vara upp till ½ cm i storlek.

Pustler: En pustel är en varblåsa.Den är ofta välavgränsad och har en ytlig ansamling av var. En pustler kan se irriterad och röd ut på ytan och ha ett gulaktigt/vitt inre. Pustler kan ses på huden vid infektioner orsakade av svampar, bakterier eller virus.

Vad ska du göra när du fått en Pormask, Papel eller Pustel?

Du får absolut aldrig klämma. Det som kan ske då är att  inflammationen sprids nedåt i huden och problemet förvärras. Ett tips kan vara att gå på regelbundna ansiktsbehandlingar då din hudterapeut kan skräddarsy behandlingar och ge tips om bra hudvårdsrutiner för just din hudtyp. Kosten är även en del av din hudvård. Många glömmer att kosten hör ihop med hudvården. Även viktigt att tänka på hur du behandlar din hud. Många tränar och använder mycket smink vilket täpper till huden. Tvätta därför alltid av sminket innan träning. Det går bra att använda mineral make up då det låter huden andas.

Hur kan du behandla tonårs hud?

Det viktigaste att att fokusera på en bra hudvårdserie just för ditt hudtillstånd. Bra hudvård hjälper till att hålla huden i balans. Dermalogica har en serie  som heter Clear start som är utvecklad av hudvårdsexperterna för att motverka de problem som ofta förekommer i tonåren.
Clear Start hjälper din hud mot blemmor, pormaskar och kvisslor med hjälp av kraftfulla aktiva ingredienser samtidigt som effektiva växtextrakt verkar lugnande, återfuktande och dämpande.

2015-01-19 20.22.26