Känslig hud?
2014.25.11

Känslig och sensitiviserad hud

Nu när vintern börjar smyga sig på är det lätt att huden får ta stryk. Du känner att huden blir torr, röd och stram. Du är inte ensam. Nära 90% upplever sin hud som känslig. Många i skandinaven upplever sin hud som känslig under vissa perioder men det många inte vet är att det finns en skillnad mellan känslig hud och sensitiviserad hud. Känslig hud är ett medfött tillstånd men kan också triggas igång av inre och yttre faktorer såsom stress och dylikt. Detta drabbar ofta ljushyade människor. En person med känslig hud har lättare att rodna, är blek i hyn och kan lida av svårare hösnuva, allergier eller astma. De som har känslig hy drabbas även lättare av dermatit, nässelutslag, orenheter och rosacea. Rosacea är en ganska vanlig hudsjukdom som är svår att få bukt med. Vid denna hudsjukdom är det ännu viktigare att man tänker punkterna nedan och är försiktig och skonsam mot huden. Därför är produkter mot känslig hud ett måste i detta fall.

Med sensitiviserad hud menas att de har en förvärvad känslighet, dvs. de har blivit känsliga.
Här spelar de genetiska faktorerna ingen större roll, utan känsligheten orsakas av omgivande miljöfaktorer, livsstil och vissa fysiologiska faktorer. Luftföroreningar, stress, hormonell obalans, kosmetikaallergi, alkohol, dålig diet och överdriven exfoliering är vanliga exempel på vad som kan orsaka sensitivisering.

Det finns en rad olika orsaker till varför detta hudtillstånd kan uppstå, nedan kan ni läsa om några utav orsakerna.

  1. Solen: Solens UV-strålar torkar lätt ut huden, den naturliga barriärfunktionen blir nedsatt och huden blir därmed lättare känslig. Det många fortfarande inte verkar kännas vid är de biverkningar som upprepad och långvarig solexponering kan ge. Även om du bara är en kort stund i solen så kan det orsaka skada på din hud.  Sommaraktiviteter som att simma i klorerade bassänger eller i salt havsvatten kan också sensitivisera huden.
  2. Kyla och låg luftfuktighet: Kyla och låg luftfuktighet kan rubba balansen mellan de olika lipider (fetter) som naturligt finns i huden och som har till uppgift att skydda den. Detta fenomen leder lätt till torr hud och känslighet. Detsamma drabbar huden vid uppvärmning av inomhusluft – varm, torr luft fungerar som en jättelik svamp som suger åt sig all fukt den kommer åt.
  3. Överdriven rengöring :Överdrivet badande eller duschande leder ofta till att huden förlorar för mycket lipider (fetter), särskilt om man skrubbar huden intensivt eller använder vanliga tvålar. Tvålar är oftast inte särskilt skonsamma mot huden då tvål har ett lägre pH än huden. Hudens yttersta skyddslager skadas då lätt. Personer som tvättar händerna ofta, t.ex. de som arbetar inom vården, skadar lätt huden. När huden blir skadad överanstränger man hudens immunförsvar, detta gör huden känslig och uttorkad – kort och gott: det blir svårt att bibehålla en jämn, mjuk struktur.
  4. Kost: Kosten är otroligt viktig när det gäller hur huden mår. Ofta syns det vi stoppar i oss även på utsidan. Det är därför bra att undvika mat som har inflammatorisk verkan på vår kropp  så som processade livsmedel, mejeriprodukter, vete och socker. Det kan även hjälpa att undvika produkter som margarin, solrosolja och majsolja eftersom de har höga halter omega-6 som är inflammatoriskt.

Dermalogica har en serie som heter UltraCalming. Denna serie är speciellt uttagen dig med torr och sensitiviserad hud.  Dermalogicas produkter  är även fria från ingredienser som kan göra huden torr, känslig eller täppa till porerna.

Dessa ämnen kan vara:

  • Artificiella färgämnen
  • Artificiella parfymämnen
  • Alkohol
  • Mineraloljor
  • Lanolin (ullfett)

Om du inte har använt Dermalogica tidigare så kan det  vara ett bra tips att börja med deras startkit för just sensitiviserad hud. Dessa kit innehåller:

 

ultra-calming-skin-kit-dermalogica

UltraCalming Treatment kit innehåller:
1 UltraCalming Cleanser 50 ml
2 UltraCalming Mist 50 ml
3 UltraCalming Serum Concentrate 10 ml
4 Barrier Repair 10 ml

1: UltraCalming Cleanser är en extremt mild rengöring som skonsamt avlägsnar make-up.

2: UltraCalming Mist är en lugnande fuktspray som omedelbart dämpar hudirritation och känslan av stramhet. Perfekt att använda under dagen, även över din make-up.

3: UltraCalming Serum Concentrate stärker hudbarriären och bygger upp hudens motståndskraft. Applicera under din mjukgörare.

4: Barrier Repair är en vattenfri, silikonbaserad mjukgörare som smälter mjukt in i känslig hy och ger en sammetslen känsla. Bra till skidsemestern som skyddande kräm under dagen mot yttre påfrestningar.