Olika hudtyper
2014.04.09

Olika hudtyper

Det är viktigt att ta reda på vad du är för hudtyp. Det finns fyra stycken olika grundhudtyper.

  • Normal hudtyp
  • Fet hudtyp
  • Torr hudtyp
  • Blandad hudtyp, kombination av ovanstående hudtyper.

Hudtypen är inte något som du kan ändra på. Det är något som finns naturligt i huden. Däremot kan du ha olika hudtillstånd och dessa kan du behandla.

Normal hudtyp – är en hudtyp som har lätt att försändras med tiden. Du blir ofta mer känslig och torr i huden. Det är viktigt att behandla huden väl om du har en normal hudtyp. Några kännetecken som normal hud har är bland annat att du har några få enstaka förstorade porer i T-zonen(panna, näsa, haka), huden läkar snabbt, jämn struktur, inga torra eller feta partier, god boldcirkulation och en lagom talgproduktion som finns där för att hjälpa till att hålla huden fuktig.

Fet hudtyp – mycket aktiva talgkärtlar som också ofta är ärftligt. Du blir ofta glansig i ansiktet och har förstorade porer i nästan hela ansiktet. Grov och mycket oljligt uttryck. Några kännetecken är sämre blodcirkulation, gulblek och nästan lite gråaktig. Synliga porer som även ofta är fyllda med talg.

Torr hudtyp – något av motsatsen till fet hud. Talget är nu istället ofta understimulerat. Huden har inte alls ett lika bra skydd mot yttre stimulans. Några kännetecken är att porerna kan vara näst intill osynliga, torr och starm, fjällande uttryck och saknar lyster.

Blandad hudtyp – en utav de absolut vanligaste hudtyperna. Ofta har du lite fetare och vissa lite mer torrare partier. Ofta är du kanske mer fet i pannan, kring näsa och haka. Torrare partier på kinder. Ofta är produkter idag utvecklade för att även passa mycket bra till en blandad eller kombinerad hud som det även kallas. Några kännetecken är kombination mellan olika hudtyper, orenheter på feta partier och att hudens kondition försämras ofta beroende på årstid.

Kom in till oss så hjälper vi dig att ta reda på din hudtyp!