Hårstråets växtcykel
2015.06.01

Så här växer ditt hår efter vaxning

Som hudterapeut får man ofta frågor kring hur håret växer och varför det växer som det gör. Jag tänkte att jag skulle försöka förklara för er på ett enkelt sätt hårstråets växtcykel. Hårstrået har olika tillväxtfaser vilket betyder att våra hårstrån byts ut hela tiden mot nya.

Dessa faser kallas för Anagen (tillväxtfas), Katagen (övergångsfas) och telogen(vilofas).

Anagen: Den anagena fasen kallas för tillväxtfas. Här är cellerna produktiva och producerar ett hårstrå. Ca:90 % av håstråna är i denna fas. Det är alltså dessa strån vi ser med blotta ögat. Denna fas kan variera mellan 2-6 år.

Katagen: Kallas med annat namn för övergångsfasen. Här sker en förkortning utav hårlöken och hårstråt förkortas och pressas uppåt. Näringstillförsel avtar även till hårstrået.

Telogen: Vilofasen. Denna fas är den sista fasen i hårstråets växtcykel. Den varar i ca: 5-6 veckor. Här bildas det så småningom ett nytt hårstrå som sedan kommer börja växa upp och pressa ut det gamla hårstrået som är i den katagena fasen och ramla ut. Det nya hårstrået kommer upp till ytan och sedan börjar processen om.

När man gör en vaxning blir hårstråna tunnare och glesare då du rycker ut roten vid varje vaxningstillfälle. Hårstrået orkar till slut inte producera ett lika starkt hårstrå och resultatet blir då tunnare och glesare hårväxt. Det som är skillnaden mellan rakning och vaxning är att vid rakning så klipper du bara av hårstrået vid roten. Hårstrået blir då vassare och kan upplevas som grövre och mörkare när det växer ut då hårstrået alltid är lite tjockare vid roten.

harvaxtcykel

Bild lånad från www.malmocitylaser.com

Jag hoppas ni har blivit lite klokare nu och förstår lite hur våra hårstrånas växtcykel går till.