Lär dig om solskador
2015.01.07

Solskador

När du bränt dig i solen så känner du det genom att huden svider och blir röd och varm. Ibland kan du även få blåsor på huden. En del kan få soleksem, som är en reaktion mot solens UV-strålning. Soleksem kan ses som rodnade, kliande områden med små blåsor.

Solens olika strålar

Solens ljus innehåller olika slags strålning.

UVA-strålningen gör att hudens pigment mörknar.

UVB-strålning en  gör att mängden pigment ökar och huden blir lite tjockare. Båda typerna av ultraviolett strålning kan ge hudskador.

Vad kan du göra om du bränt dig?

Om du bränt dig i solen är det bra att avstå från att sola några dagar för att låta huden läka. Om det skulle svida mycket kan du kyla den med kallt vatten, kylbalsam eller after sun. Om du har sveda eller besvärande soleksem kan du lindra med en receptfri hydrokortison-kräm. Om du bränt dig så pass mycket att det gör ont så kan en värktablett hjälpa.

Solen är bra men undvik att bränna dig

Solens strålar gör att kroppen bildar D-vitamin, som behövs för en god hälsa. Som vuxen kan du sola en stund varje dag, men bränn dig inte.

Det är olika från person till person hur känslig huden är för sol. Personer med ljus och rödlätt hud är känsligare än personer med mörkare hud. Du får anpassa den tid du vistas i solen efter din hudtyp för att inte bränna dig.

Ju fler gånger du bränt dig i solen, desto högre blir risken att du senare i livet får malignt melanom, hudcancer. Mycket solande leder också till att huden åldras i förtid genom att bindväven i huden skadas så att rynkor uppstår.

Skydda dig från solskador

För att  skydda dig mot solen så kan du använda täckande kläder och solhatt. Skydda dig även med solkräm med hög solskyddsfaktor som skyddar mot både UVA- och UVB-strålning. Även en molnig dag kan du även bränna dig då molnen släpper igenom hälften av solens strålning. Sätt på nytt solskydd flera gånger under dagen, särskilt viktigt är det efter bad och om du svettas. Var extra försiktig med solen utomlands, i fjällen och till sjöss. Tänk på att snö, sand och vatten reflekterar solljuset.

Var försiktig med solen om du använder vissa läkemedel, eftersom de kan öka hudens känslighet för ultraviolett strålning.