dermalogica-masque
2015.29.04

Vad gör din ansiktsmask?

Det är inte alltid så lätt att komma ihåg varför man bör lägga en ansiktsmask då och då. Vi vet att det ska göras men vi kanske inte vet vad den egentligen gör. En ansiktsmask fungerar som en inpackning för huden, den rengör och gör huden mjuk samtidigt som den återfuktar, ökar cirkulationen och tar bort smuts och döda hudceller. Det finns en hel djungel utav ansiktsmasker på marknaden och det kan vara svårt att veta vilken som passar just din hud.
De man ofta talar om är gelé, kräm, lera och peel-off-masker som man applicerar och sedan drar av när de har torkat.

Krämmasker och gelémasker återfuktar ofta huden och vi kan aldrig få för lite utav detta. Dessa masker kan användas på alla hudtyper, men är speciellt bra för torr hud. Vissa ansiktsmasker kan man även ha över natten om din hud är väldigt torr och behöver en rejäl återfuktning.

Lermaskerna fungerar på ett lite annat sätt. De suger åt sig överflödigt fett och du får en djuprengörande verkan, vilket bland annat är bra mot pormaskar. Lermasker passar en blandhud och fet hud. De suger även upp lite fukt från huden och bör därför helst inte användas på torra områden.

Peel-off-masken stelnar på huden och blir som en hinna efter appliceringen. Denna drar du sedan bort och smuts och döda hudceller följer med. Om du är osäker på vilken produkt som du skall använda så rådfråga med din hudterapeut så du får rätt produkt. Beroende på vilken hudtyp du har så kan du behöva olika masker. Man kan behöva en lermask för fet hy på näsan och hakan och en gelémask för torra kinder. Ansiktsmasken applicerar du på rengjord hud och va försiktig vid den känsliga huden runt ögon och mun. Ansiktsmasken brukar ligga på 15-20 minuter. Avlägsna ansiktsmasken genom att tvätta ansiktet med ljummet vatten och avsluta med din mjukgörare.